Åkandehusene

Kant og elegance i Åkandehusene Gyngemose Park

 

Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen
Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen
Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen
Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen
Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen
Billedet er fra Sjælsø Gruppens PDF folder over bebyggelsen

 

Åkandehusene har kant og elegance. Facaden består af mørke mursten, hvor rester af fugen har fået lov til at blive siddende i stedet for at blive syret af. Det skaber et lidt råt præg på bebyggelsen og spiller godt op til den vilde natur i Gyngemosen.

Gyngemosen er, som navnet antyder, en gammel mose, og området er kendetegnet ved en stor naturrigdom. Her er mange forskellige planter, og en koloni af frøer stortrives i området. Ja, faktisk er der så mange frøer i området, at man under opførelsen af Åkandehusene måtte skabe særlige frøværn, så frøerne ikke kom ind på byggepladsen og forstyrrede byggeprocessen:

– Frøer er jo fredede, og både for deres og vores egen skyld måtte vi gøre en ekstra indsats for at sikre, at de kom godt gennem byggeprocessen. Det er lykkedes meget godt. Der er mange frøer herude, men undervejs i byggeprocessen har vi ikke set så mange af dem. Men det hænder da, at vi ser en enkelt eller to, siger Kim Murillo fra Hoffman A/S. der var totalentreprenør på projektet.

 

750 kubikmeter bundplade

Åkandehusene består af fire lejlighedsblokke. Mellem de fire lejlighedsblokke er to søer, som gennemskæres af en sti, der forbinder bygningerne. Søerne fungerer som levested for frøerne og skaber med deres høje vandplanter en flot ramme til bebyggelsen. Der er i det hele taget gjort meget ud af at bevare den oprindelige natur på grunden: En lille birketræsskov tæt på lejlighederne er bevaret, og mosen har fået lov til at stå frit mellem husene. Beboerne skal se og føle, at de bor i et gammelt moseområde, som har sin helt egen fauna.

I opførelsen af lejlighederne har det også haft betydning, at bebyggelsen er opført på en gammel mosegrund. For at sikre stabilitet og undgå, at kælderen eller stueetagen ikke lige pludselig står under vand, har Hoffmann A/S valgt at støbe en meget tyk bundplade på 750 kubikmeter. Et ret omfattende arbejde fortæller Kim Murillo:

– Vi startede med at støbe kl. 3 om natten og var først færdige den næste dag kl.17. Det var ret hårdt, men det lykkedes. Vi var ret heldige, at grunden var tør, da vi skulle støbe. I det hele taget har vi undgået at have de store problemer med vand på grunden. Det er først nu sidst på efteråret, at mosen er ved at genetablere sig selv.

 

Diskret elegance med flotte detaljer

Det er arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg, som står bag Åkandehusene. Arkitektfirmaet er blandt andet kendt for Tietgenkollegiet i Ørestad Nord og Charlottehaven på Østerbro. Inspirationen til udformningen af Åkandehusene er de klassiske modernistiske murede københavnerhuse.

Åkandehuset har mange flotte detaljer – fx er dørtelefonen trukket ind i facaden, og foran indgangspartierne er aflange vandspejle med til at give byggeriet en eksklusiv karakter. Hver opgang er markeret med et bredt sort bælte af facadeplader, som supplerer de sorte mursten og skaber en levende facade. Derudover er der skabt dynamik i facadeudtrykket ved at trække facaden omkring altanerne ind i bygningskroppen. Vinduerne varierer i størrelse og er placeret på facaden i samme niveau, men forskelligt fra lejlighed til lejlighed, så to lejligheder ikke er ens – hverken udefra eller indefra. Der er både brugt almindelige energiruder og sikkerhedsglas i de større vinduespartier.

– Placeringen af vinduerne gav ingeniørerne lidt grå hår, fordi ikke en lejlighed var ens. Installationerne skulle tænkes på ny ved hver lejlighed. Det samme for radiatorerne, som kom til at variere i størrelse og placering fra lejlighed til lejlighed, fortæller Kim Murillo.

 

Transparente altaner

Stueetagen er hævet lidt over gadeplan og har flotte terrasser i mørkt træ. Terrasserne er afskærmede og giver beboerne mulighed for privatliv, selvom de bor i stueetagen. Alle lejligheder, på nær de smarte hjørnelejligheder, har to altaner – en mod vest og en mod øst. Altanerne er i profilglas med glasset skåret i længder i en U-form, der er lagt ned over rammer af galvaniseret stål. Resultatet er lette nærmest transparente altaner.

Indenfor i opgangen giver et lyst terrazzogulv og hvide brand- og lyddøre ind til lejlighederne en venlig og imødekommende stemning.

Der er både ejer- og lejeboliger i Åkandehusene. Størrelsen varierer fra 80 kvm til 103 kvm og er enten med 3 eller 4 værelser. Man træder indenfor i en lille entre, hvor der er plads til at hænge overtøjet. Fra entreen er der adgang til badeværelset. Badekabinerne har fliser i 300×300 mm på gulv og vægge i brusenichen. Standardfarven på fliserne er været sort ligesom bebyggelsens facade. En stor håndvask med skuffeunderskab med grebsløse fronter og et-grebs blandingsbatteri skaber sammen med det væghængte toilet et elegant udtryk. Badeværelserne er velindrettede med faste vægge som ruminddelere og har gode praktiske detaljer som hyldeskabet over toilettet, der både giver plads til cremer og tandbørster og rummer en inspektionslem til installationsskakten. Ved siden af brusekabinen er placeret en vaskesøjle med vaskemaskine og tørretumbler.

 

Gennemlyst opholdsrum

Fra entreen er der i midterlejlighederne også adgang til et værelse, som kan bruges til børneværelse eller arbejdsværelse. Fortsætter man ligeud kommer man til det store opholdsrum, der er lejlighedens centrum. Her er et flot hvidt køkken indbygget i væggen på den ene side. Køberne af lejlighederne har haft mulighed for at vælge mellem to prisklasser af hårde hvidevarer til køkkenet. Opholdsrummet er gennemlyst og har masser af plads til både et stort spisebord og en stor sofagruppe. Fra stuen kan man gå videre til lejlighedens andre rum.

I hjørnelejlighederne er der fra entreen adgang ind til L-formet køkken og et stort lyst opholdsrum eller ind til børneværelse/kontor. Hjørnelejlighederne er indrettet smart og man lægger mærke til hvor meget dagslys, der kommer ind i lejlighederne.
Generelt er der en rigtig flot udsigt fra vinduerne og altanerne ud over enten det store villaområde mod nordvest uden etageejendomme i miles omkreds udover Danmarks Højeste Bygning Herlev sygehus eller med naturen lige uden for vinduerne.

I kælderen er der rum til barnevogne og cykler. Pulterrummene er med en galvaniseret pladevæg, der er lukket af mod gangen, og har trådnet til de pulterrum, der støder op til. Pladevæggen er monteret med indvendige stolper og færdigsvejsede dørrammer. Der er adgang til kælderen både via elevator og trapper.

 

Gyngemosepark

Efterhånden er alle boligejendommene færdigbygget i Gyngemosepark, der er 3 detailforretninger Gyngemosepark og området er nu ved at blive endeligt færdiggjort med en meget høj standard.

Rundt om i Gyngemosepark er der masser af parkeringspladser som er fælles og til fri afbenyttelse og der er 7 lækre legepladser til børnene samt grønne arealer med bænke ud til moser og den store fælles sø, som også er fælles for alle beboere i Gyngemosepark.

Delvist fra bladet Byggeplads, Tekstoplæg: Marie Leth Rasmussen